Automatska analiza fotografija za identifikacijske dokumente : doktorska disertacija - Subašić, Marko; Lončarić, Sven (Zagreb : M. Subašić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Problem ˇcijerješenjesepredlaže,segmentacijajefotograﬁjalicazaidentiﬁkacijskedokumente na pet regija: koža, kosa, ramena, pozadina i okvir. Glavna motivacija za odabir problema je provo¯denje testova kvalitete za ukljuˇcivanje fotograﬁja u elektroniˇcke putovnice. Provedena je analizaodabranogaproblemasegmentacije. Natemeljugeneraliziranogaproblemapredloženje koncept postupka segmentacije fotograﬁja ˇcije regije znatno variraju. Predložen je postupak za automatskusegmentacijufotograﬁjazaidentiﬁkacijskedokumentekojijedobivenprilagodbom predoženoga koncepta konkretnomu problemu. Predloženi postupak segmentacije sastoji se od trikoraka. Uprvomkorakusegmentacijajenižerazinesciljemekstrakcijebitnihiodbacivanja nebitnihinformacijaizslike. Udrugomkorakurijeˇcjeooznaˇcavanjurezultatadobivenihprvim korakom pomo´cu apriori znanja iz domene odabranoga problema. Za implementaciju znanja predloženajeupotrebaekspertnogasustavapomo´cukojegjeformuliranoipohranjenopotrebno znanje. Tre´ci korak obrada je rezultata oznaˇcavanja ekspertnim sustavom pomo´cu morfoloških operacija, a uvjetovan je kompromisnim rješenjima u prva dva koraka. Provedena je validacija eksperimentalnih rezultata segmentacije formirane baze testnih slika. Validacija je provedena predloženom metodom koja nastoji uzeti u obzir nepouzdanost rezultata ruˇcne segmentacije korištenih u validaciji. Na dva testa kvalitete fotograﬁja provjerena je primjenjivost predložene metode segmentacije.
Kljuˇcne rijeˇci:
• digitalna analiza slike • segmentacija slika lica • mean-shift segmentacija • sustavi temeljeni na znanju • ekspertni sustavi • morfološke operacije • kontrola kvalitete slika
A segmentation method for segmentation of photographs for identiﬁcation documents into ﬁve regions(skin,hair,shoulders,backgroundandpaddingframe)hasbeenproposed. Aframework of the solution has been proposed, on the basis of the generalized problem. An automatic procedureforthesegmentationofphotographsforidentiﬁcationdocumentshasbeendevelopedon the basis of the framework. The ﬁrst step of the procedure performs a low level segmentation, aimed at extraction of the relevant information from the image, while discarding the irrelevant information. In the second step, a knowledge-based labelling of the results of the ﬁrst step is performed by utilizing speciﬁc knowledge from the problem domain implemented trough expert system. Morphological processing of the labelling results represents the third step which is required due to compromises made in the ﬁrst two steps. Validation of the proposed segmentation procedure has been conducted by comparing segmentation results with the results of manual segmentation. An image data base has been created for that purpose and validation method has been adjusted to eliminate inﬂuence of the errors in a manual segmentation used for validation. Two sample test of quality have been used in testing the applicability of the proposed segmentation method.
Keywords:
• digital image analysis • face image segmentation • mean-shift segmentation • knowledge-based systems • expert systems • morphological operations • image quality control
Bibliografija str. 137-143