Tehnološki i poslovni aspekti širokopojasnog bežičnog pristupa u gradskom području : magistarski rad - Pavlić, Marina (M. Pavlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Telekomunikacijske usluge čiji se rad temelji na širokopojasnom pristupu pokazale su se snažnim poticajnim čimbenikom gospodarskog rasta i konkurentnosti. Tehnologije širokopojasnog bežičnog pristupa u nepokretnoj mreži nailaze na sve veću primjenu na tržištu telekomunikacijskih usluga. Danas u svijetu postoji veliki broj mrežnih operatora koji pristup širokopojasnim uslugama realiziraju isključivo bežičnim tehnologijama, međutim češća je a ujedno složenija situacija gdje mrežni operatori pristup širokopojasnim uslugama realiziraju preko nekoliko različitih tehnologija. Osnovni cilj takvih mrežnih operatora je da iste ili vrlo slične usluge budu tehnološki neovisne. Pojavom bežičnih tehnologija za realizaciju širokopojasnog bežičnog pristupa otvorena su brojna regulatorna pitanja o načinu korištenja frekvencijskog spektra kao ograničenog mrežnog resursa. Razvoj bežičnih tehnologija u nepokretnoj mreži unapređuje mogućnosti lokalnih mreža. Najznačajnija karakteristika bežičnih lokalnih mreža svakako je nomadski pristup u području Hotspot lokacije. Pitanje sigurnosti, ranije navođeno kao osnovni nedostatak bežičnih lokalnih mreža, uspješno je riješen naprednim razinama zaštite te se bilježi značajan rast broja korisnika bežičnih lokalnih mreža. Širokopojasne bežične mreže pružaju pogodnosti korisnicima vezano uz realizaciju pristupa širokopojasnim uslugama u svim situacijama i na svim lokacijama gdje im je žični pristup otežan ali i neke sasvim nove pogodnosti kao što je mogućnost nomadskog kretanja. U ovom radu analizirani su tehnološki i poslovni aspekti koji mogu utjecati na uspješno uvođenje širokopojasnog bežičnog pristupa u nepokretnu mrežu u gradskom području. Ključne riječi: Bežična lokalna mreža IEEE 802.11 WiFi WiMAX IEEE 802.16 poslovni model