Zvučne barijere i njihova primjena na smanjenje buke u prometu : magistarski rad - Tonković Klobučar, Andrea (A. Tonković Klobučar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U radu je analizirana problematika buke prometa, zračnog, tračnog i cestovnog. Obrađeni su parametri potrebni za rješavanja smanjenja buke prometa. Budući da je cestovni promet osnovni sadržaj ovog rada, razmatrani su izvori zvuka cestovnog prometa, tj. osobna i cestovna vozila, vrste prometnice i njihova konfiguracija, gradski promet i promet na autocestama. Posebno je obrađeno širenje zvuka na otvorenom prostoru, utjecaj i konfiguriranje tla, raslinje, meteorološki uvjeti (vjetar, kiša, snijeg) i sl. Težište rada usmjereno je na zaštitu od buke s pomoću zvučnih barijera, pa su obrađeni postupci projektiranja, izvođenja i postavljanja barijera, primjenjujući pri tom suvremene norme i preporuke. I na kraju, obrađene su mjerne metode mjerenja učinkovitosti zvučnih barijera na smanjenje buke, te je dana usporedba projektom predviđenih veličina smanjenja i smanjenja dobivenih mjerenja u realnim uvjetima. Ključne riječi: buka, prometna buka, zvučne barijere, buka na autoputu, razine zvučnog tlaka, zvučna energija, frekvencijski spektar buke