Zvučne barijere i njihova primjena na smanjenje buke u prometu : magistarski rad - Tonković Klobučar, Andrea; Somek, Branko (Zagreb : A. Tonković Klobučar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U radu je analizirana problematika buke prometa, zračnog, tračnog i cestovnog. Obrađeni su parametri potrebni za rješavanja smanjenja buke prometa. Budući da je cestovni promet osnovni sadržaj ovog rada, razmatrani su izvori zvuka cestovnog prometa, tj. osobna i cestovna vozila, vrste prometnice i njihova konfiguracija, gradski promet i promet na autocestama.
Posebno je obrađeno širenje zvuka na otvorenom prostoru, utjecaj i konfiguriranje tla, raslinje, meteorološki uvjeti (vjetar, kiša, snijeg) i sl.
Težište rada usmjereno je na zaštitu od buke s pomoću zvučnih barijera, pa su obrađeni postupci projektiranja, izvođenja i postavljanja barijera, primjenjujući pri tom suvremene norme i preporuke.
I na kraju, obrađene su mjerne metode mjerenja učinkovitosti zvučnih barijera na smanjenje buke, te je dana usporedba projektom predviđenih veličina smanjenja i smanjenja dobivenih mjerenja u realnim uvjetima.
Ključne riječi: buka, prometna buka, zvučne barijere, buka na autoputu, razine zvučnog tlaka, zvučna energija, frekvencijski spektar buke
This work analyses traffic noise in railroads, highways and airplanes. The parameters needed for reduction of traffic noise are treated. Since the highway traffic noise is primary subject in this work, noise sources in such kind of traffic are analyzed: cars, trucks, highways (their type an configuration), the urban traffic and traffic in highways.
Sound propagation in free space is especially analyzed, influence of the soil and its configuration, planting and meteorological conditions (wind, rain, snow), etc.
This work is mainly focused in sound reduction using sound barriers, and methods of its design, production and mounting are analyzed using up to date standards and recommendations.
Finally, measurement methods of efficiency of sound barriers in noise suppression are treated, and the correlation between predicted reduction and in situ measurements is given.
Key words: noise, traffic noise, noise barrier, highway noise, sound pressure level, sound energy, frequency spectrum of noise
Bibliografija str. 183
Keywords: 1