Elektroenergetsko napajanje željezničkih kolodvora : magistarski rad - Luketić, Silvana (S. Luketić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Pouzdana opskrba željezničkih kolodvora električnom energijom je vrlo važan segment u ukupnoj potrošnji električne energije i od velike je važnosti što točnije predvidjeti potrebne energetske kapacitete zbog sigurnosti odvijanja željezničkog prometa. U radu je posebna pozornost posvećena potrošnji električne energije za vanjsku rasvjetu kolodvorskih prostora. Prikazana su sva rješenja vanjske rasvjete kolodvorskih prostora na hrvatskim željeznicama, uzimajući u obzir inovativne tehnologije, dizajn i kvalitetu rasvjete sa priključkom na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu. Na željezničkim kolodvorskim prostorima se postavljaju visoki zahtjevi u pogledu nivoa rasvijetljenosti, kontrole bliještanja i uzvrata boje rasvjetnih tijela. Peroni, skretnička područja i kolosijeci moraju se rasvjetljavati da se u potpunosti izbjegne pojava bliještanja za manevarsko željezničko osoblje i strojovođe vlakova. Poseban naglasak je dan novim tehničkim rješenjima i prednostima vanjske rasvjete na portalima kontaktne mreže : – Reflektorska rasvjeta na portalima kontaktne mreže – Kandelaberska rasvjeta na nogama portala kontaktne mreže u kombinaciji sa rasvjetnim stupovima između portala. – Fluorescentna rasvjeta u nizu na kontaktnom vodu u beznaponskom stanju. KLJUČNE RIJEČI Napajanje električnom energijom, potrošnja električne energije, željeznički promet, svjetlosni tok, rasvijetljenost, jakost svijetlosti, luminancija, vanjska rasvjeta, nivo rasvijetljenosti, kontrola bliještanja, uzvrat boje, peroni, skretnička područja, kolosijeci, vanjska reflektorska rasvjeta, kandelaberska rasvjeta rasvjetni stupovi, portali kontaktne mreže.