Elektroenergetsko napajanje željezničkih kolodvora : magistarski rad - Luketić, Silvana; Uglešić, Ivo (Zagreb : S. Luketić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Pouzdana opskrba željezničkih kolodvora električnom energijom je vrlo važan segment u ukupnoj potrošnji električne energije i od velike je važnosti što točnije predvidjeti potrebne energetske kapacitete zbog sigurnosti odvijanja željezničkog prometa.
U radu je posebna pozornost posvećena potrošnji električne energije za vanjsku rasvjetu kolodvorskih prostora. Prikazana su sva rješenja vanjske rasvjete kolodvorskih prostora na hrvatskim željeznicama, uzimajući u obzir inovativne tehnologije, dizajn i kvalitetu rasvjete sa priključkom na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu. Na željezničkim kolodvorskim prostorima se postavljaju visoki zahtjevi u pogledu nivoa rasvijetljenosti, kontrole bliještanja i uzvrata boje rasvjetnih tijela. Peroni, skretnička područja i kolosijeci moraju se rasvjetljavati da se u potpunosti izbjegne pojava bliještanja za manevarsko željezničko osoblje i strojovođe vlakova.
Poseban naglasak je dan novim tehničkim rješenjima i prednostima vanjske rasvjete na portalima kontaktne mreže :
– Reflektorska rasvjeta na portalima kontaktne mreže
– Kandelaberska rasvjeta na nogama portala kontaktne
mreže u kombinaciji sa rasvjetnim stupovima između portala.
– Fluorescentna rasvjeta u nizu na kontaktnom vodu u beznaponskom stanju.
KLJUČNE RIJEČI
Napajanje električnom energijom, potrošnja električne energije, željeznički promet, svjetlosni tok, rasvijetljenost, jakost svijetlosti, luminancija, vanjska rasvjeta, nivo rasvijetljenosti, kontrola bliještanja, uzvrat boje, peroni, skretnička područja, kolosijeci, vanjska reflektorska rasvjeta, kandelaberska rasvjeta rasvjetni stupovi, portali kontaktne mreže.
Reliable electric power supply of railway stations is a very important segment in overall energy consumption; it is also of great importance to predict as accurately as possible the required energy capacities for safety in railway traffic. Special attention has been given to the topic of power consumption for exterior lighting of railway stations. An overview of the present railway stations exterior lighting has been provided considering innovative technology, superior design and reliable lighting bodies quality and the conection to low voltage distribution network. In railwav marshalling yards there are high standard requirements referring to lighting levels, glare control and colour rending. Platforms, shunting areas and tracks have to be illuminated in such a way to completely avoid the glare which would disturb shunting personnel and train drivers. What has been highlighted are the new technical solutions and advantages of exterior reflector lighting on overhead contact line portals and candelabra lighting on bases of overhead contact line portals, combined with lighting towers between portals and fluorescent lighting aligned on an idle contact line.
KEY WORDS
Electric power supply, energy consumption, railway traffic, luminous flux, illuminance, luminous intensity, brightness, exterior lighting, lighting level, glare control, colour rending, platforms, shunting areas, tracks, exterior reflektor lighting, candelabra lighting, overhead contact line portals.
Bibliografija str. 73