Postupci određivanja pokazatelja pouzdanosti visokonaponskih SF6 prekidača : doktorska disertacija - Meštrović, Krešimir; Tešnjak, Sejid (Zagreb : K. Meštrović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U radu su predloženi postupci odreðivanja pokazatelja pouzdanosti prekidaèa u elektroenergetskim postrojenjima Hrvatske elektroprivrede. Razvijen je sustav za prikupljanje i obradu podataka o kvarovima na prekidaèima. Provedena je detaljna statistièka obrada i analiza prikupljenih podataka na populaciji 1224 prekidaè godina. Odreðena je uèestalost velikog i malog kvara u ovisnosti o vremenu eksploatacije kao i o nazivnom naponu prekidaèa. Rezultati su usporeðeni s rezultatima sliènih anketa o kvarovima prekidaèa u Svijetu. Kako bi se došlo do što toènijih podataka o vladanju visokonaponskih SF6 prekidaèa razvijen je prijenosni sustav za trajno motrenje, koji je bio ugraðen i testiran 3 mjeseca u spojnom polju u transformatorskoj stanici JARUN u Zagrebu, kao i fiksni sustav trajnog motrenja koji æe biti ugraðen tijekom 2008. godine u jedno polje u transformatorsku stanicu MELINA kraj Rijeke. U cilju poveæanja pouzdanosti prekidaèa, predložen je novi postupak odreðivanja pokazatelja stanja koji uzima u obzir rezultate ankete o kvarovima, rezultate dijagnostièkih ispitivanja, rezultate motrenja kao i rezultate postupaka održavanja. Definirano je šest pokazatelja stanja prekidaèa: dielektrièno stanje - stanje plina SF6; sklopna vremena; pad napona; broj sklopnih „operacija“; funkcijske provjere i ispitivanja; i prekidna moæ. Postupak odreðivanja pokazatelja stanja visokonaponskih SF6 prekidaèa uspješno je testiran na tzv. populaciji prekidaèa u Hrvatskoj elektroprivredi - Prijenosno podruèje Zagreb.
KLJUÈNE RIJEÈI
visokonaponski SF6 prekidaè, kvar, populacijska kartica, kartica kvara, uèestalost kvara, pokazatelji kvalitete, dijagnostika, motrenje, održavanje, simulacijski model
The procedures for determination of circuit breakers reliability indices in Croatian electrical utility are shown. The system for collecting and analyzing failure data is developed. Detailed statistical analysis of collected data on the population of 1224 circuit breaker years is performed. The failure rate of major and minor failures versus exploitation time and nominal voltage are determined. The results are compared with the results of similar surveys of circuit breakers failures in the world. In order to collect accurate data about circuit breaker behaviour the mobile circuit breaker monitoring system was developed, installed and tested for three months in bus coupler bay in transformer substation JARUN in Zagreb. Also the on-line circuit breaker monitoring system is developed and will be installed during 2008 in one bay of transformer substation MELINA near Rijeka. For the purpose of increasing circuit breaker reliability the brand new method for the determination of circuit breaker quality indices is proposed. This method takes in account survey results, diagnostic results, monitoring results as well as results of maintenance. The six circuit breaker quality indices are defined: dielectric state - state of SF6 gas; operation times; voltage drop; switching operations; functional verification and testing; breaking capability. The procedure for determination of circuit breakers quality indices was successfully tested on circuit breaker population in Croatian electrical utility – Transmission operator Zagreb.
KEYWORDS
high voltage SF6 circuit breaker, failure, population card, failure card, failure rate, quality indices, diagnostic, monitoring, maintenance, simulation model
Bibliografija str. 162-170