Sustavi naplate za uslugu telefonije u paketski komutiranim mrežama : magistarski rad - Weber, Mario (M. Weber ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U suvremenim telekomunikacijskim i računarskim okruženjima telefonija postaje sve zastupljenija u paketskoj mreži. Sve više različitih programa se koristi za usluge kontrole i upravljanja pozivima nudeći mnoštvo novih funkcija. Ne biraju se protokoli koji se koriste u te svrhe, međutim između njih jedan je ipak standardiziran u IMS okruženju. SIP (eng. Session Initiation Protocol) je preuzeo primat i postao standardni signalizacijski protokol. Gledajući s mjesta sustava naplate problemi zbog korištenja nestandardnih protokola samo su se gomilali i dolazak standarda olakšao je rad. Budući da SIP protokol inicijalno nije bio namijenjen uslugama telefonije, neki problemi ostaju neriješeni i standardizacijom sustava. Sustavi naplate i dalje, u nekim trenucima, ostaju odsječeni od ostatka mreže čime gube stvarnu kontrolu nad pozivom. Zbog svojstva SIP protokola da signalizacija ide po jednom kanalu, a medijski tok po drugom pozivi znaju ostati preplaćeni ili nenaplaćeni. Problemi naplate posebno su osjetljivi kod sustava u stvarnom vremenu koji moraju odlučivati o daljnjem tijeku poziva. Studijski primjer ovog modela implementiran je u JAIN SLEE okruženju korištenjem SIP/ISC sučelja za integraciju s jezgrenim dijelom IMS mreže. Za prikaz u laboratorijskoj okolini koristio se stvarni aplikacijski poslužitelj kakav radi u živom sustavu. Praktični dio rada opisuje problematiku izrade sustava naplate zbog svojstva SIP protokola opisanih u teoretskom dijelu. Ključne riječi IP Multimedia Subsytem (IMS), sustavi naplate u stvarnom vremenu (OCS), Session Initiation Protocol (SIP), naplata, problemi naplate, Session Description Parameter (SDP), JAIN, JAIN SLEE.