Sustavi naplate za uslugu telefonije u paketski komutiranim mrežama : magistarski rad - Weber, Mario; Jevtić, Dragan (Zagreb : M. Weber ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U suvremenim telekomunikacijskim i računarskim okruženjima telefonija postaje sve zastupljenija u paketskoj mreži. Sve više različitih programa se koristi za usluge kontrole i upravljanja pozivima nudeći mnoštvo novih funkcija. Ne biraju se protokoli koji se koriste u te svrhe, međutim između njih jedan je ipak standardiziran u IMS okruženju. SIP (eng. Session Initiation Protocol) je preuzeo primat i postao standardni signalizacijski protokol.
Gledajući s mjesta sustava naplate problemi zbog korištenja nestandardnih protokola samo su se gomilali i dolazak standarda olakšao je rad. Budući da SIP protokol inicijalno nije bio namijenjen uslugama telefonije, neki problemi ostaju neriješeni i standardizacijom sustava. Sustavi naplate i dalje, u nekim trenucima, ostaju odsječeni od ostatka mreže čime gube stvarnu kontrolu nad pozivom. Zbog svojstva SIP protokola da signalizacija ide po jednom kanalu, a medijski tok po drugom pozivi znaju ostati preplaćeni ili nenaplaćeni. Problemi naplate posebno su osjetljivi kod sustava u stvarnom vremenu koji moraju odlučivati o daljnjem tijeku poziva.
Studijski primjer ovog modela implementiran je u JAIN SLEE okruženju korištenjem SIP/ISC sučelja za integraciju s jezgrenim dijelom IMS mreže. Za prikaz u laboratorijskoj okolini koristio se stvarni aplikacijski poslužitelj kakav radi u živom sustavu. Praktični dio rada opisuje problematiku izrade sustava naplate zbog svojstva SIP protokola opisanih u teoretskom dijelu.
Ključne riječi
IP Multimedia Subsytem (IMS), sustavi naplate u stvarnom vremenu (OCS), Session Initiation Protocol (SIP), naplata, problemi naplate, Session Description Parameter (SDP), JAIN, JAIN SLEE.
Telephony is becoming more and more inherent in packet switched networks in contemporary telecommunications environment. Many call control applications are present on the market offering new services. Different protocols are used for that purpose, although one is leading the battle in IMS standardization. SIP (Session Initiation Protocol) was proclaimed as standard signaling protocol.
From online charging system perspective, the non-standard protocols caused only new problems, whereas the introduction of the standard ones has made development much easier. Because SIP protocol has not been created for telecommunications industry, standardization will not eliminate such issues. In the process of charging calls, the system could still be out of a call, and in that case does not controlling the call. Characteristics to the SIP, namely signalization and media stream possessing different channels and different paths, calls could be overcharged or even not charged at all. Charging issues are very sensitive, especially those ones referring to an online charging system responsible for call control.
Case study model of the online charging is implemented in the JAIN SLEE environment. Communication with IMS core is being conducted through SIP/ISC interface. Charging system used in the laboratory model is the same as the one in a real network in commercial exploitation. Practical part is dealing with issues depicted in the theoretical part of this paper and possible resolutions on these issues.
Keywords
IP Multimedia Subsytem (IMS), Online Charging System (OCS), Session Initiation Protocol (SIP), charging, charging problems, Session Description Parameter (SDP), JAIN, JAIN SLEE.
Bibliografija str. 99-100