Upravljanje uslugom digitalnog sadržaja temeljeno na formi slobodnog teksta : magistarski rad - Žunko, Zoran (Z. Žunko ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Korištenje mobilnih telekomunikacija trenutno je nezamjenjiv dio svakodnevnog života ljudi u razvijenom dijelu svijeta. Kao rezultat prihvaćenosti pojavljuje se sve veći broj mobilnih VAS usluga, i to VAS usluga baziranih na digitalnom sadržaju. Velika većina tih usluga ne ostavlja dovoljno slobode krajnjem korisniku, nego ima vrlo usku i strogu sintaksu korištenja, a na najmanju pogrešku prilikom formuliranja upita od krajnjeg korisnika zahtjeva se da ponovi upit. Ovaj rad opisuje uslugu sa dodanom vrijednosti baziranu na sadržaju. Analizirana je mogućnost korištenja mehanizama komunikacije slobodnim tekstom iz kojeg su izvučeni elementi za automatizirano upravljanje uslugom. Razvijeni upravljački mehanizmi omogućuju kreiranje cijelog spektra naprednih VAS usluga kojima je poveznica upravljanje temeljeno na formi slobodnog teksta. Definiran je arhitekturni model koji omogućuje kreiranje novih usluga u okviru postavljenih komunikacijskih pretpostavki. U skladu s tim razvijen je model podataka koji podržava zapis semantičkih i sintaktičkih podataka, što je važno kod kreacije dijaloga između usluge i korisnika. Definirane su metode kojima se mogu odrediti nazivi geografskih lokacija iz slobodnog teksta. Ključne riječi Usluga sa dodanom vrijednosti, digitalni sadržaj, analiza slobodnog teksta, ekstrakcija informacije, dijalog sa krajnjim korisnikom