Proračun elektromagnetskog polja složenih elektroenergetskih objekata : doktorska disertacija - Trkulja, Bojan (B. Trkulja ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Točan proračun niskofrekvencijskog kvazistatičkog elektromagnetskog polja značajan je za projektiranje naprava za prijenos i pretvorbu električne energije. U okviru ovog rada razrađena je teorijska podloga proračuna pomoću integralnih jednadžbi. Postupci rješavanja tih jednadžbi definirani su primjenom metode momenata i Galerkinove metode. Nepoznata raspodjela gustoće funkcije izvora na tankožičnim elementima je približena polinomima trećeg stupnja. Na pravokutnim i cilindričnim plohama približenje nepoznate funkcije izvora realizirano je bikubičnim elementima. Razvijen je program za paralelni proračun elektromagnetskog polja temeljen na opisanoj metodi. Usporedba pokazuje dobru podudarnost rezultata proračuna i mjerenja. KLJUČNE RIJEČI Proračun elektromagnetskog polja Integralne jednadžbe Metoda momenata Galerkinova metoda