Proračun elektromagnetskog polja složenih elektroenergetskih objekata : doktorska disertacija - Trkulja, Bojan; Štih, Željko (Zagreb : B. Trkulja ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Točan proračun niskofrekvencijskog kvazistatičkog elektromagnetskog polja značajan je za projektiranje naprava za prijenos i pretvorbu električne energije. U okviru ovog rada razrađena je teorijska podloga proračuna pomoću integralnih jednadžbi. Postupci rješavanja tih jednadžbi definirani su primjenom metode momenata i Galerkinove metode. Nepoznata raspodjela gustoće funkcije izvora na tankožičnim elementima je približena polinomima trećeg stupnja. Na pravokutnim i cilindričnim plohama približenje nepoznate funkcije izvora realizirano je bikubičnim elementima. Razvijen je program za paralelni proračun elektromagnetskog polja temeljen na opisanoj metodi. Usporedba pokazuje dobru podudarnost rezultata proračuna i mjerenja.
KLJUČNE RIJEČI
Proračun elektromagnetskog polja Integralne jednadžbe Metoda momenata Galerkinova metoda
Computation of low-frequency quasistatic electromagnetic fields is important segment of projecting electric devices. In this paper, computation is based on integral-equation approach. System of equations is solved by the appliance of the method of moments and the Galerkin methods. The unknown distribution of the source is approximated by the third degree polynomial on the thin-wire elements. The unknown distribution of the source on rectangular and cylindrical surfaces is approximated by the bicubic elements. A parallel computer program is developed on the described theory. Comparison shows good agreement between results of the calculation and the measurements.
KEYWORDS
Calculation of Electromagnetic Fields Integral equations Method of Moments Galerkin methods
Bibliografija str. 136-138