Integracija heterogenih komunikacijsko-informacijskih sustava u arhitekturu temeljenu na uslugama : magistarski rad - Vrtič, Boris (B. Vrtič ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
rikazana je teorija arhitekture temeljene na uslugama, predstavljena je njezina povijest te pokretaèi razvoja. Opisani su osnovni standardi za mrežne usluge te moguænosti primjene naprednijih standarda i specifikacija u orkestraciji i koreografiji poslovnih procesa. Analizirani su sigurnost, kvaliteta, životni ciklus i poteškoæe pri izgradnji arhitekture temeljene na uslugama. Posebno je opisana arhitektura temeljena na mrežnim uslugama. Analizirani su tradicionalni naèini integracije heterogenih komunikacijsko-informacijskih sustava. Na primjeru heterogenog prostora prikazana je transformacija poslovnih procesa i izrada kataloga usluga primjenom naèela uslužne orijentacije. Opisana je uspostava infrastrukturnog okruženja i logièke arhitekture. Predloženi su metodologija integracije i proces modeliranja suèelja usluga pristupom odozgo prema dolje korištenjem Eclipse razvojnog okruženja i Axis2 mrežnih usluga. Kljuène rijeèi: arhitektura temeljena na uslugama, heterogeni komunikacijsko-informacijski sustavi, mrežna usluga, naèela uslužne orijentacije