Utjecaj brzih paketskih usluga na postupke projektiranja prijenosne UMTS mreže : magistarski rad - Duspara, Davor (D. Duspara ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U magistarskom radu je opisan proces projektiranja prijenosnog dijela UTRAN mreže (UTRAN – UMTS Terrestrial Radio Access Network) sa svrhom smanjenja kapacitetskih troškova u mreži uz održavanje jamstva za QoS i GoS. U radu se koristi nekoliko postupaka dimenzioniranja ATM ili IP prijenosne mreže. Kaufman–Robertsov (K–R) postupak sa CAC modelom se primjenjuje za garantirane kanalno komutirane (CS) i paketski komutirane (PS) usluge. Modificirani K–R postupak sa elastičnim prometnim modelom uzima u obzir negarantirane PS usluge i HSDPA (High Speed Data Packet Access) paketske usluge. Ako su raspoloživi resursi radio mreže ograničeni koristi se postupak kanalnih elemenata (CE) za procjenu donjeg i gornjeg kapacitetskog ograničenja prijenosne mreže. Glavni cilj rada je usporediti i navesti prednosti različitih prijenosnih rješenja, sa posebnim naglaskom na paketske usluge, koristeći gore navedene postupke. Proračunati su i analizirani različiti utjecaji paketskih usluga za jedan krajnji RBS u prijenosnoj mreži: utjecaj ograničenih resursa radio mreže, različitih postupaka AAL2 QoS razdvajanja, povećanog broja negarantiranih PS i HSDPA korisnika i povećanja prometa PS i HSDPA usluga. Proračunat je i uspoređen utjecaj različitih komutacijskih alternativa i prijenosnih topologija za RBS grupu u prijenosnoj mreži. Prikazan je primjer cjelovitog projektiranja i provjere statističkih performansi paketskih korisnika komercijalne prijenosne mreže u radu. Ključne riječi UTRAN, UMTS, projektiranje, prijenosna rješenja, AAL2, PS, HSDPA, K–R, CE, statistika poziva