Mrežno-zasnovano upravljanje pokretljivošću u IP mreži za korisničke uređaje bez ugrađenih funkcija pokretljivosti : magistarski rad - Damić, Damjan (D. Damić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U pokretnim mrežama nove generacije, koje su zasnovane na protokolu Internet Protocol (IP) koriste se razni pristupi problemu pokretljivosti uređaja i usluga. Najčešće primijenjena rješenja temeljena su na tehnologiji Mobile IP (MIP) s inačicama za protokole IPv4 i IPv6. Za razliku od ostalih postojećih pristupa, koncept mrežno-zasnovanog upravljanja pokretljivosti u IP mrežama ne zahtjeva ugradnju odgovarajuće podrške u krajnje pokretne čvorove. U ovome slučaju sve potrebne funkcionalnosti i kontrolni mehanizmi sadržani su u mreži pa osiguravaju IP pokretljivosti i kontinuitet sjednice neovisno o mogućnostima korisničkog uređaja. Ovaj rad analizira primjenjivost i općenite zahtjeve na rješenja mrežno-zasnovane IP pokretljivosti. Tri izabrana protokola (Proxy Mobile IPv4, Proxy Mobile IPv6, Network-based localized mobility management) prvo su uspoređena s klasičnim protokolima pokretljivosti, koji ovise o korisničkim uređajima, te potom detaljno opisani i analizirani. Definiran je kvalitativni model usporedbe karakteristika protokola pokretljivosti i dan je analitički model za ocjenu njihove učinkovitosti i performansi s naglaskom na proces prespajanja. Prijedlog protokola PMIPv4 je posebno obrađen i ispitan na oglednom laboratorijskom modelu u svrhu provjere primjenjivosti koncepta i dobivanja konkretnih rezultata za usporedbu te izrade prijedloga mogućih funkcionalnih poboljšanja. Ključne riječi protokoli pokretljivosti u Internetu, mrežno-zasnovano upravljanje, mrežna rješenja IP pokretljivosti, pokretljivost čvorova bez ugrađene podrške, Proxy Mobile IP (PMIP), studija primjenjivosti, simulacija performansi, WiMAX, pokretne mreže nove generacije