Vrednovanje jalove snage temeljeno na podjeli elektroenergetskog sustava u naponske zone : doktorska disertacija - Plavšić, Tomislav (T. Plavšić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Disertacija se bavi razvojem metodologije vrednovanja pomoæne usluge regulacije napona i jalove snage putem tržišnog mehanizma nadoknade troškova izvora jalove snage uz istovremeno minimiziranje troškova operatora prijenosnog sustava i održavanje sigurnosti EES-a, kojeg je moguæe jednostavno uklopiti u sustav voðenja EES-a. Metodologija vremenski obuhvaæa djelovanje tržišta jalovom snagom u fazi kratkoroènog planiranja i temelji se na podjeli EES-a u naponske zone korištenjem metode elektriènih udaljenosti, èime se uspostavljaju lokalna tržišta jalovom snagom. Dvo-razinskim optimizacijskim algoritmom provodi se proraèun optimalnih tokova snaga s ciljem odreðivanja tržišne cijene jalove snage unutar svake naponske zone u prvom koraku, te optimalnog naponskog plana EES-a u drugom koraku. U drugom optimizacijskom koraku predstavljena je složena funkcija cilja koja objedinjuje kriterij minimalnih troškova nabave energije za pokriæe gubitaka u mreži te kriterij minimalnih troškova nabave jalove energije. Metodologija je testirana na IEEE 39 test mreži te na modelu hrvatskog EES-a, za scenarije maksimalnog i minimalnog optereæenja obje razmatrane mreže. Rezultati opravdavaju predloženi pristup, a uoèeni problemi ujedno su i smjernice za buduæi razvoj i moguæa poboljšanja predložene metodologije. KLJUÈNE RIJEÈI jalova snaga, regulacija napona, naponske zone, elektrièna udaljenost, optimalni tokovi snaga, pomoæne usluge, operator prijenosnog sustava, tržišni mehanizmi