Vrednovanje jalove snage temeljeno na podjeli elektroenergetskog sustava u naponske zone : doktorska disertacija - Plavšić, Tomislav; Kuzle, Igor (Zagreb : T. Plavšić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Disertacija se bavi razvojem metodologije vrednovanja pomoæne usluge regulacije napona i jalove snage putem tržišnog mehanizma nadoknade troškova izvora
jalove snage uz istovremeno minimiziranje troškova operatora prijenosnog sustava i održavanje sigurnosti EES-a, kojeg je moguæe jednostavno uklopiti u
sustav voðenja EES-a. Metodologija vremenski obuhvaæa djelovanje tržišta jalovom snagom u fazi kratkoroènog planiranja i temelji se na podjeli EES-a u
naponske zone korištenjem metode elektriènih udaljenosti, èime se uspostavljaju lokalna tržišta jalovom snagom. Dvo-razinskim optimizacijskim algoritmom
provodi se proraèun optimalnih tokova snaga s ciljem odreðivanja tržišne cijene jalove snage unutar svake naponske zone u prvom koraku, te optimalnog
naponskog plana EES-a u drugom koraku. U drugom optimizacijskom koraku predstavljena je složena funkcija cilja koja objedinjuje kriterij minimalnih troškova
nabave energije za pokriæe gubitaka u mreži te kriterij minimalnih troškova nabave jalove energije.
Metodologija je testirana na IEEE 39 test mreži te na modelu hrvatskog EES-a, za scenarije maksimalnog i minimalnog optereæenja obje razmatrane mreže.
Rezultati opravdavaju predloženi pristup, a uoèeni problemi ujedno su i smjernice za buduæi razvoj i moguæa poboljšanja predložene metodologije.
KLJUÈNE RIJEÈI
jalova snaga, regulacija napona, naponske zone, elektrièna udaljenost, optimalni tokovi snaga, pomoæne usluge, operator prijenosnog sustava,
tržišni mehanizmi
Dissertation involves development of methodology for evaluation of voltage control ancillary service incorporating market mechanism for reactive power
sources cost compensation, including simultaneous system operator's cost minimization and power system security maintenance, that can be easily incorporated
into power system control. Methodology comprises reactive power market operation in the short-term planning phase, based on division of power system into
voltage zones using the electrical distance method, where local reactive power markets are established. Two-stage optimisation algorithm uses optimal
power flow to determine the reactive power market price in every voltage zone in the first optimisation stage, and optimal voltage plan in the second
optimisation stage. In the second optimization stage a complex objective function is used that incorporates two objectives: minimal cost for procurement
of energy for covering transmission losses and minimal cost for procurement of reactive energy.
Methodology is tested on IEEE 39 bus test system and on Croatian power system model, including maximum and minimum load scenario for both analysed networks.
Results are justifying the proposed approach, and perceptible problems are at the same time guidelines for further development and possible improvements of
the propsed methodology.
KEYWORDS
reactive power, voltage control, voltage zones, electrical distance, optimal power flow, ancillary services, transmission system operator, market mechanisms
Bibliografija str.142-147