Optimiranje radijskog sučelja u javnima pokretnim mrežama : magistarski rad - Radović, Ivica (I. Radović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U ovom magistarskom radu prikazani su principi optimizacije rada GSM i UMTS sustava, a naglasak je stavljen na radijsko suèelje. U prvom dijelu, opisana je arhitektura GSM i UMTS sustava èije poznavanje je nužno kako bi se tijekom optimizacije mogle donositi adekvatne odluke te mogao odrediti utjecaj svakog pojedinog èvora ili suèelja na ponašanje sustava. Prikazani su naèini prikupljanja podataka potrebnih za raèunanje kljuènih pokazatelja rada sustava i objašnjena su znaèenja glavnih kljuènih pokazatelja. Središnji dio govori o optimizacijskim postupcima. Poglavlje posveæeno optimizaciji hardvera govori o optimizaciji pojedinih èvorova, prijenosnih i antenskih sustava. Sljedeæe poglavlje opisuje problematiku optimizacije frekvencijskog plana i nudi rješenja opisana u 3GPP normama, ali i neke dodatne metode. Poglavlje o optimizaciji parametara opisuje metode finog ugaðanja rada mreža s osvrtom na glavne procedure kao što su izbor i reizbor æelije, prekapèanje, upravljanje resursima, … Završni dio prikazuje neke naprednije metode optimizacije i govori o buduænosti optimizacijskih postupaka. Kljuène rijeèi: Optimiranje, radijsko suèelje, javne pokretne mreže, GSM, UMTS, kljuèni pokazatelji, frekvencijsko planiranje