Model podnaponskog rasterećenja elektroenergetskog sustava : doktorska disertacija - Filipović-Grčić, Božidar (B. Filipović-Grčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Brojni raspadi elektroenergetskih sustava u svijetu nametnuli su potrebu preispitivanja tradicionalnih metoda planiranja, voðenja te preventivnog i korektivnog upravljanja elektroenergetskim sustavom. Disertacija se bavi problemom korektivnog upravljanja sustavom i u tu svrhu razvijen je novi model podnaponskog rastereæenja. Novi model odreðuje iznose, èvorove i vremena rastereæenja za sluèajeve iznimno teških poremeæaja kod kojih su nužne brze korektivne akcije rastereæenja koje mogu spasiti elektroenergetski sustav od raspada uzrokovanih slomom napona. Primijenjen je optimizacijski postupak koji omoguæuje minimalna iskljuèenja tereta. Logika i matematièka utemeljenost modela su opæeniti pa se mogu primijeniti i na druge vrste korektivnih akcija (ukljuèenje izvora reaktivnih snaga, blokiranje LTC transformatora itd.), a takoðer i na analize podfrekventnog rastereæenja te kaskadnog iskljuèenja vodova. Model je testiran na tri test sustava i na realnom elektroenergetskom sustavu HEP-a. Podnaponsko rastereæenje u ovom modelu je automatsko i može se karakterizirati kao off-line centralizirana shema rastereæenja. Ono koristi SCADA podatke za proraèune karakteristiènih kvarova i memorira rezultate proraèuna. U sluèaju da se takav, kritièni, dogaðaj pojavi, rastereæenje se aktivira automatski, što znaèi da brzina izvršavanja algoritma nije važna. Korištenjem simulacijskih modela s vrlo kratkom vremenima proraèuna, npr. modela koji se temelji na kvazistatièkoj aproksimaciji, moguæe je predloženi model dovesti do razine primjene u realnom vremenu. Tehnološki napredak u raèunarskoj tehnici omoguæit æe realizaciju ove ideje u bliskoj buduænosti. KLJUÈNE RIJEÈI Elektroenergetski sustav, naponska stabilnost, korektivno upravljanje, naponski kolaps, podnaponsko rastereæenje, centralizirana shema.