Analiza signalizacijskih prometnih tokova u mobilnoj mreži s prenošivošću broja : magistarski rad - Ostrogonac, Krunoslav (K. Ostrogonac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U ovom radu prikazan je način funkcioniranja mobilne mreže sa mogućnošću prijenosa korisničkog broja (Mobile Number Portability, MNP). Objašnjena je svrha i funkcionalnost mreže sa prenosivošću broja, te uslijedio prikaz SS7 signalizacije, na čijem principu radi mobilna mreža druge i treće generacije. Prikazane su blok sheme funkcioniranja poziva u mreži sa prenosivošću broja za različite prometne slučajeve, te izvršeno testiranje i analiza rezultata u testnom okruženju prije same implementacije funkcionalnosti prenosivosti broja u komercijalnoj mobilnoj mreži. KLJUČNE RIJEČI • Prenosivost mobilnog broja • Poslužitelj prenesenih brojeva • Pretplatnik domaće mreže • Pretplatnik strane mreže • Pretplatnički broj prenesen u domaću mrežu • Pretplatnički broj prenesen u stranu mrežu