Četverokvadratni vučni pretvarač na načelu modulacije širine impulsa : magistarski rad - Macan, Miroslav; Jakopović, Željko (Zagreb : M. Macan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Tema ovog rada je analiza četverokvadrantnog vučnog pretvarača i povratno djelovanje pretvarača na napojnu mrežu.
U radu je predstavljen pregled jednofaznih izmjenično-istosmjernih ispravljača s malim utjecajem na mrežu te je odabrana najprikladnija topologija za elektromotorni vlak.
Detaljno su analizirane ključne komponente sustava vučnog pretvarača:
- matematički model vučnog četverokvadrantnog pretvarača sa statičkim karakteristikama pretvarača,
- model mrežnog transformator s magnetskim vezama te nadomjesna shema cijelog transformatora,
- model istosmjernog međukruga s rezonantnim filtrom i kondenzatorskom baterijom,
- analiza harmoničkih karakteristika četverokvadrantnog pretvarača važna za procjenu utjecaja rada pretvarača na napoju mrežu.
Simulacijski model je razvijen korištenjem Ansoft SIMPLORER 6.0 programskog paketa. Valjanost simulacijskog modela potvrđena je usporedbom simulacijskih i mjerenih statičkih odziva sustava, stoga se razvijeni simulacijski i matematički modeli mogu koristiti u daljnjim analizama i poboljšanjima ovog sustava.
Ključne riječi: pretvarači za primjenu u vuči, upravljanje pretvaračem, četverokvadrantni pretvarač, upravljački fazno pomaknuti pretvarači, modulacija širine impulsa, tračnička vozila, vučni transformator.
The subject of this research is an analysis of the four-quadrant traction PWM converter as well as its influence to the power quality of traction network.
It has been presented a review of single-phase improved power quality AC-DC converter and selected the most suitable converter configuration for light rail train.
The functions of the major components of the traction converter system have been analyzed. It has been developed:
- the mathematical model of traction converter with static characteristic,
- the mathematical model of the traction transformer with magnetic coupling and complete transformer equivalent circuit,
- the DC link model with the tuned second harmonic filter and the link capacitor,
- analytical technique for calculating the AC input current harmonic spectrum of single-phase PWM traction converter.
The simulation model is constructed using Ansoft SIMPLORER 6.0 graphical simulation platform. The validity of simulation model was verified through comparison of simulated and experimental system responses in steady state operating conditions. Therefore, the developed simulation and mathematical models can be used in further analyses and improvements of this system.
Keywords: converter for traction applications, converter control, four-quadrant converter, interleaved converters, pulse width modulation, rail vehicles, traction transformer.
Bibliografija str. 109-111