Elektromagnetska stanja sporohodnog sinkronog generatora vjetroagregata : magistarski rad - Elez, Ante (A. Elez ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U magistarskom radu opisan je način rada, te postupak izrade senzora za mjerenje magnetske indukcije i magnetskog polja. Također je opisan postupak umjeravanja senzora, te je obavljena usporedba mjerenja magnetske indukcije Hallovim senzorom i mjernim svitkom. Senzori su ugrađeni na konkretnom objektu, a radi se o prototipu generatora vjetroelektrane snage 1 MVA. Uz opis mjernog objekta dan je i prikaz mjernih mjesta. Na mjestima ugradnje senzora programom za proračun metodom konačnih elemenata izračunati su valni oblici signala u svrhu njihove usporedbe s podacima mjerenja. Detaljno su razrađeni rezultati mjerenja u praznom hodu, a djelomično i u kratkom spoju. Rezultati dobiveni proračunom i mjerenjem prikazani su i međusobno uspoređeni. Ključne riječi - Hallov senzor, sinkroni generator, magnetska indukcija, metoda konačnih elemenata.