Analiza primjenjivosti MIMO-antena u širokopojasnim bežičnim sustavima : magistarski rad - Družijanić, Mario (M. Družijanić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Bežični širokopojasni pristup postao je glavna tehnološka smjernica u telekomunikacijama. HSPA+ tehnologija je danas postala uvjerljivi lider u širokopojasnim bežičnim komunikacijama te predstavlja prelaz s 3G sustava (UMTS) na LTE (Long term evolution). HSPA+ se bazira na više različitih metoda kojima je cilj poboljšanje brzine i kvalitete paketskog prijenosa prije svega pretraživanja Interneta, video poziva te mobilne televizije. U 3GPP reviziji 7 predložene su nove metode kojima bi se dodatno povećala spektralna efikasnost sustava, dostupne brzine prijenosa podataka te i u isto vrijeme smanjila osjetljivost sustava na šum te različite izvore interferencije. Predložena rješenja uključuju MIMO koncept odnosno korištenje više antena i u baznoj stanici i na mobilnom uređaju (bilo da se radio o mobitelu, prijenosnom računalu...) upotpunjenih posebnim tehnikama obrade signala. MIMO se bazira na dva ključna principa: prostorno multipleksiranje i diverziti. Prostorno multipleksiranje povećava brzinu prijenosa odašiljanjem više paralelnih neovisnih nizova paketa istovremeno. S druge strane diverziti ima za cilj poboljšanje odnosa korisnog signala prema interferenciji i šumu. U magistarskom radu predstavljen je način funkcioniranja MIMO antenskog sustava. Objašnjen je izgled kanala MIMO-sustava te njegov utjecaj na kapacitet. Također su prezentirane različite metode za implementaciju MIMO prema 3GPP standardima. Teoretski aspekti su upotpunjeni simulacijama izrađenim pomoću Matlab alata te mjerenjima u stvarnoj mreži korištenjem TEMS Investigation alata i HSDPA kartice. Ključne riječi: MIMO, HSDPA, HSPA+, WCDMA, HS-DSCH, diverziti, prostorno multipleksiranje