Raspodijeljeni algoritam za lokalizaciju u neusidrenoj mreži određivanjem smjera dolaska signala : magistarski rad - Arbula, Damir (D. Arbula ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Problem lokalizacije u bežiènim mrežama osjetila i ad hoc bežiènim mrežama rješiv je korištenjem izmjerenih udaljenosti ili azimuta izme—du susjednih èvorova. Uz pomoæ tih ogranièenja rješiv je jedino problem relativne lokalizacije, dok za specifièniji problem apsolutne lokalizacije potreban je skup èvorova - sidara kojima je poznata apsolutna lokacija. U ovom radu obra—den je pristup projektiranja i evaluacije raspodijeljenog algoritma za lokalizaciju u neusidrenoj mreži. Algoritam se koristi samo sa azimutima izme—du èvorova susjeda, izmjerenim unutar relativnog koordinatnog sustava samog èvora nepoznate orijentacije. Algoritam se temelji na podjeli mreže u grozdove. Nakon što se lokaliziraju inicijalni èvorovi, njihovim me—dusobnim spajanjem lokalizira se cjelokupna mreža. Korištenjem teorije krutosti grafova definirane su nove mrežne strukture i njihovi odnosi, na taj naèin da algoritam može odrediti relativne lokacije maksimalnog broja èvorova za zadani broj izmjerenih azimuta. Performanse algoritma ispitivane su kroz niz simulacija, a dobiveni rezultati su usporedivi sa centraliziranom verzijom algoritma. Dodatnom analizom pokazalo se kako performanse ne ovise bitno o putu i poretku kojim se spajaju grozdovi. Usporedbom performansi sa Cramér Rao limitom pokazuje se kako pogreška uzrokovana algoritmom èini 30% – 50% ukupne pogreške lokalizacije. Kljuène rijeèi: bežiène mreže osjetila, ad hoc mreže, teorija krutosti grafova, lokalizacija, kut dolaska signala, raspodijeljeni algoritmi.