Besprekidno prebacivanje komunikacije između bežične lokalne mreže i pokretne mreže : magistarski rad - Sikirica, Mladen (M. Sikirica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva - Zagreb, 2008)
U današnje vrijeme na tržištu elektroničkih komunikacijskih usluga i mreža na djelu je proces konvergencije pokretnih i nepokretnih mreža, koji je posljedica trendova kao što su rast tržišta pokretnih mreža i stagnacija tržišta nepokretnih mreža, zamjena nepokretne telefonije pokretnom, te zahtjevi korisnika za sveprisutnim širokopojasnim pristupom i pokretljivošću. Jedan od primjera konvergencije nepokretnih i pokretnih mreža je konvergencija WLAN i pokretnih mreža. Ovaj magistarski rad analizira besprekidno prebacivanje komunikacije prilikom prelaska iz WLAN mreže u pokretnu mrežu i obrnuto, što omogućuje pokretljivost korisnika i usluga. U radu su analizirane mreže nove generacije s naglaskom na tržišne i regulatorne aspekte, te utjecaj novih tehnologija na upravljanje spektrom. Obrađena je vertikalna pokretljivost i značajke vertikalnog prebacivanja komunikacije. Dan je pregled međusobnog rada WLAN mreža i 3GPP sustava, modela integracije i mogućih arhitektura međusobnog rada. Rezultati analiza su verificirani na studijskim primjerima javno dostupnih telekomunikacijskih usluga koje se temelje na besprekidnom prebacivanju komunikacije između WLAN i pokretnih mreža, s naglaskom na regulatorna i ekonomska pitanja. Ključne riječi: Besprekidno prebacivanje komunikacije, konvergencija, WLAN, pokretna mreža, regulatorni okvir, tržište