Utjecaj rasipnog magnetskog polja u čeonom prostoru hidrogeneratora na ograničenje rada u poduzbuđenom stanju : doktorska disertacija - Pavlica, Milutin (M. Pavlica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Granica dozvoljenog rada poduzbuðenog sinkronog generatora definirana je granicom stabilnosti ili granicom dozvoljenog zagrijavanja krajnjih limova statorskog paketa. Poveæano lokalno zagrijavanje èeonih dijelova hidrogeneratora u literaturi je zapostavljeno spram istog problema kod turbogeneratora, iako praksa ukazuje da ta pojava može izazvati probleme kod oba tipa strojeva. Korištenjem dostupnih analitièkih i numerièkih alata, te rezultata mjerenja provedenih u laboratoriju i u elektrani, odabrani su primjereni postupci analize stanja i odreðivanja karakteristiènih velièina generatora u poduzbuðenom radu. Na temelju provedenih istraživanja definirani su postupci za odreðivanje aksijalne komponente magnetske indukcije u èeonom prostoru hidrogeneratora. Odreðena je meðuovisnost velièine aksijalne komponente indukcije u èeonom prostoru i njome uzrokovanog lokalnog zagrijavanja, sa svrhom utvrðivanja utjecaja i zakonitosti toplinske i magnetske sprege. Predložena je metodologija za procjenu zagrijanja krajnjih limova statorskog paketa na temelju mjerenja. U nju su ukljuèene: pripreme za mjerenja, ugradnja potrebnih mjernih senzora (tip, pozicija, broj senzora), odabir radnih toèaka za koje je potrebno provesti mjerenje karakteristiènih velièina stroja, te postupak procjene zagrijanja èeonih dijelova za sva ostala poduzbuðena radna stanja generatora. Predložena metodologija primijenjena je na 35 MVA generatoru u hrvatskom EES-u. Kljuène rijeèi: hidrogenerator, poduzbuðeni rad, èeoni prostor, magnetsko polje, lokalno zagrijavanje.