Utjecaj rasipnog magnetskog polja u čeonom prostoru hidrogeneratora na ograničenje rada u poduzbuđenom stanju : doktorska disertacija - Pavlica, Milutin; Maljković, Zlatko (Zagreb : M. Pavlica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Granica dozvoljenog rada poduzbuðenog sinkronog generatora definirana je granicom stabilnosti ili granicom dozvoljenog zagrijavanja krajnjih limova statorskog paketa. Poveæano lokalno zagrijavanje èeonih dijelova hidrogeneratora u literaturi je zapostavljeno spram istog problema kod turbogeneratora, iako praksa ukazuje da ta pojava može izazvati probleme kod oba tipa strojeva.
Korištenjem dostupnih analitièkih i numerièkih alata, te rezultata mjerenja provedenih u laboratoriju i u elektrani, odabrani su primjereni postupci analize stanja i odreðivanja karakteristiènih velièina generatora u poduzbuðenom radu.
Na temelju provedenih istraživanja definirani su postupci za odreðivanje aksijalne komponente magnetske indukcije u èeonom prostoru hidrogeneratora.
Odreðena je meðuovisnost velièine aksijalne komponente indukcije u èeonom prostoru i njome uzrokovanog lokalnog zagrijavanja, sa svrhom utvrðivanja utjecaja i zakonitosti toplinske i magnetske sprege.
Predložena je metodologija za procjenu zagrijanja krajnjih limova statorskog paketa na temelju mjerenja. U nju su ukljuèene: pripreme za mjerenja, ugradnja potrebnih mjernih senzora (tip, pozicija, broj senzora), odabir radnih toèaka za koje je potrebno provesti mjerenje karakteristiènih velièina stroja, te postupak procjene zagrijanja èeonih dijelova za sva ostala poduzbuðena radna stanja generatora.
Predložena metodologija primijenjena je na 35 MVA generatoru u hrvatskom EES-u.
Kljuène rijeèi: hidrogenerator, poduzbuðeni rad, èeoni prostor, magnetsko polje, lokalno zagrijavanje.
Underexcited hydrogenerator's operational ability limit is defined by stability limit or by end region stator laminations’ thermal limit. Localized increase of hydrogenerator's end region parts has been neglected in literature, compared to the same problem in case of turbine generators, regardless of evidence that both types of machines can be affected by this thermal problem.
Optimal procedures for analysis and determination of underexcited hydrogenerator's characteristic parameters have been selected based on results of computations performed using classical and numerical tools and results of measurements.
Procedures for determination of axial magnetic flux density component in the end region of hydrogenerator are defined based on this research.
In order to ascertain the effects and principles of correlation between thermal and magnetic phenomena in the end region of the hydrogenerator, the effect of axial magnetic flux density component on additional thermal stress it causes has been determined.
Methodology for determination of temperature rise of stator end laminations based on measurements has been proposed. It encompasses the preparations for measurements, installation of additional sensors (type, position, number), choice of load conditions for which the measurement of characteristic parameters of generator is carried out, as well as the procedure for estimation of temperature increase in end region parts for all other load conditions.
Proposed methodology is implemented in case of 35 MVA hydrogenerator in Croatian power system.
Keywords: hydrogenerator, underexcited operation, end region, magnetic field, local increase of temperature.
Bibliografija str. 178-184