Vrednovanje primjenjivosti normiranih modela predočavanja podataka u ugrađenim sustavima : doktorska disertacija - Ježić, Damir; Budin, Leo (Zagreb : D. Ježić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Ova disertacija istrazuje i definira metodologiju vrednovanja primjenjivosti normiranih modela predocavanja podataka u ugradjenim sustavima. Vrednovanje primjenjivosti zasnovano je kombinaciji ISO/IEC 9126 standarda za vrednovanje kvalitete programskog proizvoda i analitickog hijerarhijskog procesa za dobivanje kvantitativnog oblika rezultata vrednovanja.

Istrazuje se izravna implementacija normiranog modela predocavanja podataka zasnovanog na SVG specifikaciji u ugradjeni sustav. Identificirani su problemi izravne implementacije odabranog normiranog modela u ugradjeni sustav. Dani su prijedlozi za rjesenje identificiranih problema izravne implementacije normiranog modela predocavanja podataka. Razradjuje se prijedlog prilagodbe normiranog modela za prikladan rad u ugradjenim sustavima.

Provedena su konkretna vrednovanja primjenjivosti koja pokazuju bolju primjenjivost prilagodjene implementacije u odnosu na primjenjivost direktne implementacije normiranog modela predocavanja podataka.

Za vrijeme ovog istrazivanja takodjer je razvijen program koji podrzava definiranu metodologiju vrednovanja.
Kljucne rijeci
- skalabilna vektorska grafika (SVG)
- korisnicko sucelje prema stroju
- ugradjeni sustavi
- sustavi za rad u stvarnom vremenu
- predocavanje podataka
- vrednovanje primjenjivosti
- metrika
- kvaliteta programske podrske
- analiticki hijerarhijski proces
This dissertation researches and defines a methodology of applicability evaluation of normalized data visualization models in embedded systems. The applicability evaluation is based on the combination of the ISO/IEC 9126 standard for the evaluation of software quality and the Analytical Hierarchy Process for obtaining of the evaluation results in the quantitative form.

Direct implementation of SVG specification based normalized data visualization models into embedded system is researched. The problems of direct implementation of normalized data visualization models are identified. Different proposals for the solution of the identified problems of direct implementation of normalized data visualization models are given. Also a proposal of the customization of the normalized model for obtaining suitable functionality in embedded systems is presented.

The concrete applicability evaluations are done, yielding better applicability results for the modified implementation in comparison to the direct implementation of normalized data visualization models. All results of the measurements and evaluations are commented and explained.

During this research a program that supports defined methodology is developed.
Keywords
- Scalable Vector Graphics (SVG)
- Human Machine Interface (HMI)
- embedded systems
- real time systems
- data visualization
- applicability evaluation
- metrics
- software quality
- Analytical Hierarchy Process
Bibliografija str. 123-130