Postupak prijelaza na digitalno emitiranje u radiodifuziji zvuka : magistarski rad - Vlahović, Danijel (D. Vlahović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U ovome radu opisane su osnovne karakteristike digitalnih sustava zemaljske radiodifuzije zvuka kao i njihove prednosti odnosno nedostatke u odnosu na postojeće analogne sustave za radiodifuziju zvuka. Prikazane su mogućnosti prilagodbe elemenata analognih odašiljačkih sustava na digitalno odašiljanje u onim frekvencijskim područjima u kojima je to moguće postići. Također je provedena usporedba subjektivne kvalitete sustava za kodiranje odnosno kompresiju zvuka. Prikazani su osnovni principi planiranje DRM i AM mreže odašiljača u LF, MF i HF području kao i planiranje T-DAB mreže. Provedena je usporedba područja pokrivanja u DRM i AM tehnologiji odašiljanja nad odašiljačima po međunarodnom sporazumu GE-75 dodijeljenih Republici Hrvatskoj. Također je prikazano očekivano pokrivanje odašiljača u T-DAB odašiljača Sljeme na 12C kanalu. Ključne riječi: Zemaljska digitalna radiodifuzija zvuka, audio kodiranje, tok podataka, ispreplitanje, kodirani multipleks frekvencijski ortogonalnih podnosilaca (COFDM), dugi val, srednji val, kratki val, ultrakratki val, uvjeti rasprostiranje, planiranje mreže, područje pokrivanja, zaštitni odnosi, mreža odašiljača