Postupak prijelaza na digitalno emitiranje u radiodifuziji zvuka : magistarski rad - Vlahović, Danijel; Domitrović, Hrvoje (Zagreb : D. Vlahović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U ovome radu opisane su osnovne karakteristike digitalnih sustava zemaljske radiodifuzije zvuka kao i njihove prednosti odnosno nedostatke u odnosu na postojeće analogne sustave za radiodifuziju zvuka. Prikazane su mogućnosti prilagodbe elemenata analognih odašiljačkih sustava na digitalno odašiljanje u onim frekvencijskim područjima u kojima je to moguće postići. Također je provedena usporedba subjektivne kvalitete sustava za kodiranje odnosno kompresiju zvuka.
Prikazani su osnovni principi planiranje DRM i AM mreže odašiljača u LF, MF i HF području kao i planiranje T-DAB mreže. Provedena je usporedba područja pokrivanja u DRM i AM tehnologiji odašiljanja nad odašiljačima po međunarodnom sporazumu GE-75 dodijeljenih Republici Hrvatskoj. Također je prikazano očekivano pokrivanje odašiljača u T-DAB odašiljača Sljeme na 12C kanalu.
Ključne riječi:
Zemaljska digitalna radiodifuzija zvuka, audio kodiranje, tok podataka, ispreplitanje, kodirani multipleks frekvencijski ortogonalnih podnosilaca (COFDM), dugi val, srednji val, kratki val, ultrakratki val, uvjeti rasprostiranje, planiranje mreže, područje pokrivanja, zaštitni odnosi, mreža odašiljača
This work describes basic characteristics of digital terrestrial sound broadcasting systems and their advantages and disadvantages compared with existing analogue sound broadcasting systems. Also shortly describes methods for adaptation elements of analogue transmitter chain for digital signal and considers the performance requirements for the attached antennas and matching networks in analogue systems where adaptation is possible. Number of services and audio quality in digital sound broadcasting systems is largely dictated by audio codecs and due that reason it is necessary to compare their subjective audio quality and their data stream capacity.
Propagation and sound broadcasting service planning aspects of the transmitted signal are dealt for DRM, AM systems of broadcasting in LF, MF and HF bands and also for T-DAB system in VHF band III and L band. There are also examples of predicted calculated coverage area of AM, DRM and T-DAB networks with assignments allocated for usage by Croatian administration according to international agreements.
Key words:
Digital terrestrial sound broadcasting, audio coding, data stream, interleaving, coded orthogonal frequency division multiplex, long wave, medium wave, short wave, very high frequency, propagation conditions, network planning, coverage area, protection ratio, transmitter network