Održavanje distribucijske elektroenergetske mreže uvjetovano rizicima i stanjem opreme : doktorska disertacija - Miletić, Saša (S. Miletić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Rad se sastoji od nekoliko zasebnih, no međusobno prožetih cjelina. Nakon uvoda u problematiku prikazane su temeljne sastavnice distribucijske elektroenergetske mreže i dan je pregled pouzdanosti distribucijskog sustava. Održavanje utemeljeno na upravljanju rizicima je najnoviji pristup u ocjeni rizika kvara opreme i posljedica koje takav kvar može prouzročiti na funkcioniranje distribucijske mreže. Uvođene pojma rizika omogućuje modeliranje kvara opreme i procjene očekivane posljedice kvara na puno realističniji način. Jednostavnije rečeno, kvantifikacija rizika omogućuje određivanje optimalne razine rizika s čijim se određivanjem usmjeravamo k najučinkovitijoj strategiji održavanja u distribucijskim mrežama. Područje upravljanja rizicima i analize rizika proisteklih iz kvarova nastalih u distribucijskoj elektroenergetskoj mreži su zasebna cjelina koja se je razmatrala. U ovom radu je također analizirano stanje opreme distribucijske mreže kako bi se utvrdile granične vrijednosti tj. vrijeme u kojem pojedinu komponentu treba zamijeniti ili na njoj provesti aktivnost održavanja. Usvojena metoda koristi zbroj ocjena pojedinih kriterija. Svima kriterijima su dodijeljeni i težinski faktori ovisno o dijagnostičkim ispitivanjima, pregledima, iskustvu i ekspertnom znanju. Konačna ocjena opreme utemeljena na bodovnom sustavu zove se indeks stanja opreme. Glavna skupina opreme na koju je stavljen akcent u stvaranju modela odlučivanja utemeljenog na stanju jesu distribucijski energetski transformatori. U disertaciji je predložena metodologija tj. algoritam optimizacije aktivnosti održavanja uz postojanje više suprotstavljenih ciljeva. Iznjedrena metodologija predstavlja sistematični alat koji treba potpomoći rukovoditelje kada donose odluke koje obuhvaćaju više ciljeva kao što su: prihodi tvrtke i dozvoljeni troškovi, vjerojatnost kvara sustava tj. planirana razina pouzdanosti, stanje opreme itd. Kada se ova metoda, utemeljena na Pareto optimalnosti, koristi u kombinaciji s ekonomskim ograničenjima pri analizi održavanja rukovoditelj može ocijeniti kako investicije i strategija održavanja utječu na financijske rezultate i stanje opreme iz kratkoročne i dugoročne perspektive. Usvojena metodologija integrira stanje opreme, rizike i troškove na takav način da donositelj odluke može odabrati globalno optimalno rješenje usklađeno s trenutnim poslovnim ciljevima putem težinskih faktora. KLJUČNE RIJEČI: rizici stanje opreme distribucijska elektroenergetska mreža upravljanje sredstvima indeks stanja opreme optimalno održavanje prioritizacija aktivnosti održavanja optimizacija s više ciljeva Pareto optimalnost