Razmjena povjerljivih korisničkih podataka između sustava za upravljanje elektroničkim identitetima : magistarski rad - Vončina, Dubravko (D. Vončina ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Ovaj magistarski rad obrađuje problematiku razvoja sustava za upravljanje elektroničkim identitetima i implementacije mrežne infrastrukture za siguran i pouzdan prijenos povjerljivih korisničkih podataka. U radu je također prikazana i mogućnost povezivanja međusobno nekompatibilnih sustava za upravljanje elektroničkim identitetima uporabom Security Assertion Markup Language (SAML) tehnologije. SAML tehnologija temelji se na uporabi XML standarda i predstavlja standardni okvir za razmjenu povjerljivih autentikacijskih i autorizacijskih podataka između različitih sigurnosnih domena. U sklopu izrade ovog rada analizirani su preduvjeti koje je potrebno ispuniti za implementaciju SAML tehnologije te su razvijene i implementirane odgovarajuće programske komponente koje su omogućile implementaciju SAML tehnologije unutar autentikacijsko-autorizacijske infrastrukture hrvatske akademske i istraživačke zajednice. Implementacijom SAML tehnologije povećana je razina sigurnosti sustava i proširen je spektar usluga dostupnih korisnicima iz hrvatske akademske i istraživačke zajednice te je omogućeno povezivanje autentikacijsko-autorizacijske infrastrukture hrvatske akademske i istraživačke zajednice sa sličnim sustavima implementiranim unutar drugih europskih zemalja. KLJUČNE RIJEČI: elektronički identitet, autentikacija, autorizacija, LDAP, RADIUS, SOAP, SAML, AAI@EduHr, eduroam, eduGAIN