Računalom potpomognuto učenje u internoj medicini zasnovano na digitalnoj obradi slike : magistarski rad - Šamšalović, Marko (M. Šamšalović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Jedan od većih problema kod ultrazvučne dijagnostike je u tome što dijagnostičar mora imati dosta iskustva za tumačenje ultrazvučnih slika. Ovaj magistarski rad bavi se načinima kako pomoći mladim liječnicima i studentima medicine u bržem svladavanju tog problema. Predloženi algoritmi za pomoć pri učenju pronalaženja granica u ultrazvucima su morfološki gradijent (s dva različita strukturna elementa), Sobelov operator i Cannyjev algoritam. Za svaki od algoritama je razvijena i priprema slike radi dobivanja što boljih rezultata. Parametri za algoritme i odgovarajuće pripreme slika određeni su na grupi ultrazvučnih slika štitnjače. Nakon toga su testirani na velikoj testnoj skupini ultrazvučnih slika i određen je najbolji algoritam. Na kraju su svi algoritmi ugrađeni u program za podršku učenju u internoj medicini i određene su buduće faze u razvoju dotičnog programa. Ključne riječi: ultrazvuk, matematička morfologija, Sobelov operator, Cannyjev algoritam, računalom potpomognuto učenje