Upravljanje rizikom u sustavu upravljanja sigurnošću informacijskih resursa : magistarski rad - Bilać, Ivan (I. Bilać ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Sve veæa važnost informacijskih sustava u poslovnim subjektima (tvrtkama) zahtjeva pažljivo procjenjivanje ranjivosti sustava i utjecaja moguæih neželjenih dogaðaja na poslovanje tvrtke (prije svega financijski gubitak). Vezano uz ovaj problem tvrtke implementiraju sustave upravljanja sigurnošæu informacija (ISMS – Information Security Management System) kako bi rizik neželjenih dogaðaja svele na prihvatljivu mjeru. Upravljanje rizikom (RM - Risk Management) je kljuèni dio sustava, a predstavlja proces u kojem se definiraju èimbenici koji mogu neželjeno utjecati na oèuvanje povjerljivosti, cjelovitosti i raspoloživosti informacija. Upravljanje rizikom je složen proces koji se sastoji od više faza, a èiji je cilj svoðenje rizika na prihvatljivu mjeru. Radom su prikazani osnovni elementi sustava upravljanja sigurnošæu informacija te sam proces uspostave sustava. U radu je obraðeno nekoliko metoda procjene rizika uz prikaz njihovih prednosti i mana. Primjerom (dokumentacijom) iz prakse prezentiran je model uspostave sustava upravljanja sigurnošæu informacija. KLJUÈNE RIJEČI: informacija, sigurnost, prijetnja, ranjivost, rizik, upravljanje rizikom, procjena rizika