Primjena regresijskog modela s potpornim vektorima u proračunu reaktorskog štita : doktorska disertacija - Trontl, Krešimir (K. Trontl ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Za preliminirane inženjerske proraèune brzine doza gama zraèenja èesto se koristi aproksimativna metoda Greenovih funkcija, èija je preciznost uvelike odreðena toènošæu faktora nakupljanja upotrijebljenih u proraèunu. Faktori nakupljanja za jednoslojne štitove dobro su definirani i poznati, no prisutan je problem odreðivanja faktora nakupljanja višeslojnih štitova, koji se najèešæe i susreæu u praksi. Stoga je analizirana moguænost primjene metode potpornih vektora za izgradnju regresijskog modela s potpornim vektorima (SVR modela) za odreðivanje faktora nakupljanja brzine doze ? zraka za višeslojne štitove, a s ciljem poveæanja toènosti njihovog odreðivanja èime se poveæava i toènost proraèuna brzina doza. Izgradnja regresijskog modela za odreðivanje faktora nakupljanja provedena je kao klasièni raèunarski eksperiment u kojem je složeni raèunarski program upotrijebljen za generaciju parova ulaz/izlaz na kojima algoritam metode potpornih vektora „uèi“. Kako bi proces izgradnje bio optimalan definirana je procedura optimalnog razvoja modela, s naglaskom na metodama aktivnog uèenja. Dobiveni regresijski model ugraðen je u raèunarski program QAD-CGGP i testiran na dva problema proraèuna brzina doza gama zraèenja. Rezultati testiranja pokazuju djelomièno poboljšanje kvalitete proraèuna, odnosno poveæanje toènosti izraèunatih brzina doza u usporedbi sa klasiènim pristupom koji se standardno primjenjuje kod QAD-CGGP programa. Kljuène rijeèi: faktor nakupljanja, SVR model, raèunarski eksperiment, optimalni razvoj, aktivno uèenje