Procjena stabilnosti sinkronog generatora u stvarnom vremenu : doktorska disertacija - Bulić, Neven (N. Bulić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2009)
Pod pojmom dinamičke stabilnosti smatra se sposobnost prigušenja elektromehaničkih oscilacija, te se smatra da sinkroni generator počinje gubiti stabilnost s gubitkom prigušenja elektromehaničkih oscilacija. Korišteni pristup je sljedeći: određivanje matrice sustava iz mjerenih veličina te izračun svojstvenih vrijednosti matrice sustava. Devijacija kuta opterećenja, devijacija brzine i devijacija struja uzbude su mjerene varijable stanja koje su se koristile kod identifikacije matrice sustava trećeg reda rekurzivnom metodom najmanjih kvadrata. Na temelju obavljene identifikacije određene su svojstvene vrijednosti sinkronog generatora te je iz njih određen karakter elektromehaničkih oscilacija u radnoj točki te u okolišu bliskom radnoj točki. Promjenom radnih točaka sinkronog generatora, promjenom parametara sustava regulacije uzbude sinkronog generatora mijenja se i karakter elektromehaničkih oscilacija te samim tim i svojstvenih vrijednosti sustava. Simulacijski se je ispitalo djelovanje identifikacijskog algoritma i algoritma za izračun svojstvenih vrijednosti. Predloženi algoritm je implementiran u digitalni sustav upravljanja uzbudom te ispitan na sinkronom generatoru snage 83 kVA koji je preko prijenosnog voda i transformatora spojen na elektroenergetski sustav. Svi algoritmi za implementaciju u digitalni sustav upravljanja su napisani u programskom jeziku C. Eksperimentom je potvrđeno ispravno djelovanje algoritma za procjenu stabilnosti. KLJUČNE RIJEČI dinamička stabilnost, svojstvene vrijednosti, sinkroni generator, procjena stabilnosti u stvarnom vremenu.