Projektiranje optičke pristupne mreže zasnovane na tehnologiji GPON : magistarski rad - Čale, Ivica (I. Čale ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2009)
Cilj magistarskog rada bio je obraditi pristupne optičke mreže, posebice mreže zasnovane tehnologiji GPON. Prvi dio magistarskog rada donosi pregled tehnologija koje se koriste za izgradnju pristupne optičke mreže. Uspoređene su tri tehnologije koje se koriste u svijetu sa osnovnim prednostima i nedostacima. U Europi, operatori prvenstveno grade optičke pristupne mreže upotrebom GPON tehnologije. Kako će Hrvatsku pristupnu mrežu također graditi operatori, očekuje se korištenje GPON tehnologije. Tim slijedom, nastavak magistarskog rada detaljno analizira funkcioniranje GPON sustava. Opisane su arhitektura i sastavni dijelovi svakog GPON sustava uključujući aktivnu i pasivnu opremu te svjetlovodnu distribucijsku mrežu. Osim toga, obrađen je način funkcioniranja aktivne opreme na strani operatora te na strani korisnika. Značajni dio rada prikazuje rezultate testiranja GPON sustava. Testirani su osnovni parametri optičke komunikacije između aktivne opreme. Rezultati su pokazali da su parametri komercijalnih GPON sustava daleko bolji nego što ih standardi propisuju. Na kraju rada dan je pregled tendencije razvoja pasivnih optičkih pristupnih mreža s naglaskom na povećanje pristupne brzine prijenosa po korisniku. -