Univerzalni metamodel sadržaja sustava za upravljanje sadržajem : magistarski rad - Horvat, Iva (I. Horvat ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Količina informacija u današnjim tvrtkama eksponencijalno raste. Produktivnost tvrtke uvelike ovisi o dostupnosti prave informacije u pravo vrijeme, što je pravi izazov obzirom da su informacije pohranjene u različitim oblicima, na različitim medijima i na različitim lokacijama. Rješenje leži u uporabi sustava za upravljanje sadržajem. Problem s rastućim tržištem ovih sustava je nepostojanje općeprihvaćenih standarda, što uzrokuje kompleksan prelazak s jednog sustava na drugi, nemogućnost dijeljenja informacija između više sustava te nemogućnost izgradnje sadržajno-orijentiranih aplikacija neovisnih o konkretnom sustavu. Nakon definiranja osnovnih pojmova vezanih za sustave za upravljanje sadržajem, opisa njihovih funkcionalnosti i generalne arhitekture, u radu je dan pregled nekoliko vodećih sustava i važnijih standardizacijskih inicijativa ovog područja, s posebnim fokusom na model sadržaja. Predložen je univerzalni metamodel sadržaja, i njegova reprezentacija OWL jezikom. Upotrebljivost metamodela i prikladnost predložene reprezentacije prezentirani su izgradnjom programskog rješenja koje se temelji na metamodelu te implementira neke osnovne funkcionalnosti sustava za upravljanje sadržajem. KLJUČNE RIJEČI: nestrukturirane informacije, upravljanje sadržajem, sustavi za upravljanje sadržajem, metamodeliranje, model sadržaja