Generiranje pravila za upravljanje kvalitetom podataka u okviru ETL procesa: magistarski rad - Rodić, Jasna (J. Rodić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Proces upravljanja kvalitetom podataka temelji se na pravilima ili ograničenjima kojima se definira kvaliteta podataka, a koja moraju biti ispoštovana da bi se informacijski sustav smatrao kvalitetnim. U skladištima podataka upravljanje kvalitetom podataka sastavni je dio ETL procesa. Na tržištu su dostupni mnogobrojni samostalni alati za upravljanje kvalitetom podataka i ETL alati s ugrađenom funkcionalnošću za kvalitetu podataka. Ovisno o implementaciji ETL procesa, integracija modula za kvalitetu podataka može biti vrlo zahtjevan zadatak. Ukoliko su alati za kvalitetu podataka nedostupni ili neprimjereni za upotrebu na nekom sustavu, moguće je kreirati sustav za upravljanje kvalitetom podataka opisan u ovom radu. Implementacija modula za kvalitetu podataka korištenjem generatora zahtijeva znatno manje vremena od ručne implementacije modula. Inicijalna izgradnja sustava za upravljanje kvalitetom podataka, koja sadrži pravila za integritet baze podataka, izvediva je u nekoliko dana. Takav sustav je jednostavno nadograditi s dodatnim pravilima za kvalitetu podataka. Sve izmjene u definiciji pravila, kao i izmjene u implementaciji pravila i modula, vrlo su jednostavne i brze. Za razliku od ručne implementacije, sve izmjene rade se na jednom mjestu, umjesto u svakom modulu. Generiranje modula i njihovo kreiranje u bazi podataka traje nekoliko minuta, a koristeći grupiranje pravila postižu se bolje performanse u izvršavanju modula.