Primjena metode kontinuiranog poboljšanja procesa za održavanje telekomunikacijske programske podrške : magistarski rad - Ravlić, Joško (J. Ravlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Predmet istraživanja ovog magistarskog rada je proces održavanja programske podrške i primjena metode kontinuiranog poboljšanja procesa održavanja. Kontinuirano poboljšavanje procesa održavanja programske podrške nužno je da bi se omogućilo kreiranje okoline koja će adekvatno odgovoriti na sve veće zahtjeve telekomunikacijskog tržišta. U radu su opisani osnovni pojmovi i definicije programske podrške i procesa održavanja te osnovni modeli koji se predlažu za efikasno upravljanje procesima. Učinkovitost primjene Six Sigma metodologije u telekomunikacijskoj kompaniji verificirana je na stvarnom procesu održavanja programske podrške na temelju kvalitativnih i kvantitativnih podataka te alata za analizu mjerenja. Metoda je primijenjena za definiranje modela studijskog primjera procesa održavanja, definiranje mjerenja procesa, prikupljanje podataka mjerenja procesa te analizu i ocjenu stvarnog procesa održavanja programske podrške. Detaljnom analizom promatranog procesa na osnovu provedenih mjerenja određeni su uzroci varijacije procesa te su definirane kritične točke procesa koje su ujedno izvor tih varijacija. Na osnovu rezultata kvantitativne i kvalitativne analize definirana su poboljšanja procesa koja su verificirana implementacijom u realan proces održavanja telekomunikacijske organizacije. U magistarskom radu je napravljena analiza pretpostavki za učinkovitu implementaciju Six Sigma metodologije unutar službe održavanja.