Analiza i optimizacija signalizacijskih procesa u mreži pokretnih komunikacija : magistarski rad - Kordić, Mario (M. Kordić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Cilj magistarskog rada bio je obraditi tematiku analize i optimizacije signalizacijskih procesa u mreži pokretnih komunikacija. Prvi dio magistarskog rada donosi pregled povijesnog razvoja, tehnologija i arhitekture u mrežama pokretnih komunikacija. Opisana je arhitektura i sastavni dijelovi mreže pokretnih komunikacija s ciljem pojašnjenja komunikacijskih procesa. U nastavku rada značajan dio je posvećen tematici planiranja i projektiranja mreže. U primjeru koji je obrađen (u mreži jednog od mobilnih operatora) rezultati su pokazali da se ispravnim redizajnom mreže odnosno komunikacijskih veza može postići znatno efikasnije iskorištenje mreže kao i bolja funkcionalnost. Sama analiza i kasnija promjena određenih parametara, kao i filtracija signalizacijskih poruka znatno su poboljšale performanse mreže.