Metoda određivanja otpornosti višemedijskog podsustava zasnovanog na internetskom protokolu na distribuirane napade uskraćivanja resursa : magistarski rad - Priselac, Dubravko (D. Priselac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Višemedijski podsustav zasnovan na internetskom protokolu (IMS) omogucava operaterima pružanje telekomunikacijskih usluga u stacionarnim i pokretnim mrežama koristeci kao osnovu internetski protokol (IP). IMS sustav je sa Interneta izložen napadima uskracivanja resursa (DoS). Distribuirani DoS (DDoS) napad predstavlja stvaran sigurnosni problem IMS sustavima koji može dovesti do potpunog prekida u pružanju usluga korisnicima. U procesu odreivanja potrebnih zaštitnih mjera IMS sustava protiv DDoS napada procjena utjecaja DDoS napada na IMS sustav jedan je od važnijih koraka. Vjerodostojnu procjenu otpornosti sustava na DDoS napade može pružiti utvrivanje ponašanja sustava za vrijeme stvarnog napada te je zbog toga u okviru ovog rada razvijena metoda odreivanja otpornosti IMS sustava na DDoS napade koja se temelji na mjerenju pokazatelja rada IMS sustava za vrijeme stvarnih DDoS napada. Provoenje DDoS napada se provodi programskim pomagalom koje je razvijeno u okviru izrade rada. Metoda je verificirana u laboratorijskom okruženju.