Prilagodljivo dinamičko raspoređivanje skupnih poslova na grozdu računala : doktorska disertacija - Grudenić, Igor (I. Grudenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
U disertaciji su razmatrani različiti aspekti vezani uz raspoređivanje poslova na grozdovima računala. Istraživanje postupaka raspoređivanja poslova oslanja se na simulacije paralelnih računalnih sustava te je u sklopu rada oblikovan simulator koji omogućava aktivno sudjelovanje poslova u simuliranom sustavu. Provedena je analiza postojećih postupaka raspoređivanja poslova i izgrađen je učinkovit izvorni algoritam zasnovan na dinamičkom programiranju i postupku unazadnog popunjavanja praznina. Poslovi koji dolaze na računalne grozdove okarakterizirani su lošim procjenama trajanja, pri čemu je nezanemariv dio tih poslova neispravan. U svrhu poboljšanja učinkovitosti raspoređivanja analizirane su mogućnosti predviđanja neispravnih poslova i predviđanja trajanja poslova statističkim metodama za dubinsku analizu podataka. Dobiveni rezultati predviđanja iskorišteni su u modificiranim postupcima raspoređivanja te su izmjerena poboljšanja učinkovitosti tih postupaka.