Prilagodljivo dinamičko raspoređivanje skupnih poslova na grozdu računala : doktorska disertacija - Grudenić, Igor; Bogunović, Nikola (Zagreb : I. Grudenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
U disertaciji su razmatrani različiti aspekti vezani uz raspoređivanje poslova na grozdovima računala. Istraživanje postupaka raspoređivanja poslova oslanja se na simulacije paralelnih računalnih sustava te je u sklopu rada oblikovan simulator koji omogućava aktivno sudjelovanje poslova u simuliranom sustavu. Provedena je analiza postojećih postupaka raspoređivanja poslova i izgrađen je učinkovit izvorni algoritam zasnovan na dinamičkom programiranju i postupku unazadnog popunjavanja praznina. Poslovi koji dolaze na računalne grozdove okarakterizirani su lošim procjenama trajanja, pri čemu je nezanemariv dio tih poslova neispravan. U svrhu poboljšanja učinkovitosti raspoređivanja analizirane su mogućnosti predviđanja neispravnih poslova i predviđanja trajanja poslova statističkim metodama za dubinsku analizu podataka. Dobiveni rezultati predviđanja iskorišteni su u modificiranim postupcima raspoređivanja te su izmjerena poboljšanja učinkovitosti tih postupaka. Ključne riječi: grozd računala, postupci raspoređivanja, trajanje poslova, neispravni poslovi, statističke metode za dubinsku analizu podataka.
This thesis addresses different aspects of computer cluster scheduling. Discrete event simulator that enables representation of jobs as active simulation entities is designed to enable research of scheduling algorithms. Theoretical and experimental analysis of the existing scheduling algorithms is made, which is accompanied with a designed of the new and efficient scheduling algorithm based on dynamic programming and backfilling. Jobs in computer clusters are characterized by inaccurate runtime estimates and ineligible amount of jobs fails while being executed. In order to overcome this, methods for runtime and failure prediction are designed and their efficiency is measured. These predictions are used to improve efficiency of cluster schedulers that are modified to accommodate them. Keywords: computer cluster, scheduling algorithms, runtime prediction, failure prediction, data mining.