Mjerenje i analaiza kvalitete električne energije u distibucijskoj mreži prema europskoj normi EN 50160 : magistarski rad - Klaić, Zvonimir; Nikolovski, Srete (Osijek : Z. Klaić ; Elektrotehnički fakultet u Osijeku, 2006)
U radu su analizirani rezultati mjerenja kvalitete električne energije u dijelu distribucijskog sustava u Slavoniji, u odnosu na ograničenja Europske norme EN 50160. Rezultati mjerenja analizirani su pojedinačno te po vrstama potrošača - kućanstva, trgovine i uslužna djelatnost te industrija. U pojedinačnim analizama predložene su metode za poboljšanja na temelju otkrivenih uzroka poremećaja, dok analize po vrstama potrošača ukazuju na pokazatelje kvalitete električne energije s povećanim vrijednostima po pojedinoj grupi. Rezultati mjerenja pojedinih vrsta potrošača međusobno su uspoređeni. U analizi su detaljnije obrađene snimljene vrijednosti naponskog treperenja i naponskih propada. Razdiobe snimljenih naponskih propada opisane su pomoću lognormalne i Weibullove razdiobe učestalosti.
This paper presents analyses of power quality measurement results in a part of distribution system in Slavonijan region, according to European norm EN 50160. The measurement results are analysed separately and in terms of kinds of consumers - domestic, public, and industry. On the basis of the causes of disturbances found in some cases, mitigation methods are suggested, while the analyses in kinds of consumers, show power quality indices with high level values in each group. Measurement results of consumers groups are compared. The analysis also deals with the detailed description of flicker and voltage dips measured values. Lognormal and Weibull frequency distribution functions are used to describe distribution of measured voltage dips.