Računalom podržano unaprjeđenje poslovnih procesa pravosudnog sustava : magistarski rad - Nakić-Alfirević, Tomislav (T. Nakić-Alfirević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Rad je podijeljen u 3 osnovna dijela: analiza stanja informatizacije u hrvatskom pravosudnom sustavu, prijedlozima mogućih poboljšanja te izradom i rezultatima jednog od predloženih rješenja. Analiza pokriva budući središnji informacijskih sustav sudova (eSpis), dostupnost informacija građanima, pravni okvir za informatizaciju i upravljanje dokumentima te je provedena imajući na umu društvenu ulogu tj. svrhu pravosudnog sustava. U drugom dijelu dan je niz pretežno tehnoloških i organizacijskih prijedloga za poboljšanje. Među prijedlozima su način komunikacije s drugim organizacijama i s građanima, poboljšanja sudskog poslovnika s ciljem šire primjene informacijskih tehnologija u pravosuđu, elektronički sustav za upravljanje dokumentima, mogućnosti analiza podataka, uporaba ekspertnih pravnih sustava, tehnike učinkovitijeg dohvata podataka te automatska obrada teksta sudskih presuda. Opći je dojam da je pravosuđe, iako nije bez izazovnih problema, u prvom redu suočeno s rutinskim tehničkim i teškim logističkim i upravljačkim problemima. Ključne riječi: eSpis, pravosuđe, informatizacija, sudska praksa, sudski poslovnik