The role of mobile switching centre server in LTE based network architecture = Uloga poslužitelja pokretnog prospojnog centra u mrežnoj arhitekturi zasnovanoj na LTE : master thesis = magistarski rad - Majačić, Danijel (D. Majačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Cilj ovog magistarskog rada je ispitati ulogu i poloţaj MSC posluţitelja pokretnog prospojnog centra u jezgrenom dijelu mreţe nakon uvoĎenja LTE sustava u već sloţenu arhitekturu pokretnih mreţa. Kreće se od činjenice da današnje pokretne mreţe s MSC posluţiteljem koriste komutaciju kanala i ISUP protokol kao glavni protokol za govorne usluge, dok LTE mreţe imaju samo komutaciju paketa i glavnih protokol je SIP protokol. Ovaj rad će analizirati zahtjeve na MSC posluţitelj koji mu omogućuju povezivanje s LTE i IMS sustavima. TakoĎer će se analizirati mogućnost korištenja usluge prijenosa govora i SMS-a u LTE mreţama te mogućnosti kontinuiteta poziva prilikom pronjene pristupne mreţe. Na kraju će biti analizirana budućnost MSC posluţitelja u LTE mreţama analizom 3GPP standarda, trendova i preporuka. Pošto je MSC posluţitelj dio jezgrenog dijela mreţe ovaj rad će biti orijentiran uglavnom na jezgreni dio pokretnih mreţa.