Wlan s baznim postajama na stupovima nadzemnih elektroenergetskih vodova srednjeg napona : magistarski rad - Padavić, Damir (D. Padavić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Elektroenergetski nadzemni vodovi srednjeg napona većim dijelom prolaze kroz nenaseljena područja gdje je signal bežičnih telekomunikacija uglavnom niske razine. Kako je to glavna prepreka za njihovo optimalno održavanje i nadzor, cilj rada je analizirati mogućnost izgradnje WLAN bežične mreže preko baznih stanica duž trase nadzemnog voda. Radi jednostavne zakonske regulative i cijene odabrano je nelicencirano ISM područje sa naglaskom na 2,4 GHz. Postignut domet između baznih stanica veći je od prosječnog razmaka između dva loma trase na nadzemnom vodu čime je broj baznih stanica približno svediv na minimum. Smetnje u naseljenim područjima umanjuju se korištenjem dinamičkog odabira kanala, usmjerenim antenama, povoljnom polarizacijom elektromagnetskog vala te primjenom IEEE 802.11g standarda koji je najotporniji na višestruke refleksije. Umrežavanjem svih uređaja za upravljanje, signalizaciju, mjerenje i nadzor, omogućavanjem glasovne komunikacije te pristupom drugim informatičkim sustavima s potencijalno bilo kojeg mjesta trase moguće je realizirati optimalan 'Tehničko-informacijski sustav' nadzemnih vodova. Takav sustav omogućuje brz povratak u naponsko stanje maksimalno mogućeg broja kupaca prilikom neplaniranih zastoja, mjerenje niza parametara elektroenergetske mreže na proizvoljnim mjestima, efikasnije održavanje radi dostupne glasovne komunikacije i mobilnog pristupa bazama podataka te nadzor nad dijelovima elektroenergetske mreže. WLAN bežična mreža dovoljno je sigurna od vanjskih upada ali vrlo lako se može zlonamjerno ometati tako da se ne može koristiti za sustave kojima je dostupnost glavni kriterij za izbor telekomunikacija. KLJUČNE RIJEČI WLAN, bežične mreže, IEEE 802.11, bazne stanice, elektroenergetski nadzemni vodovi, tehničko-informacijski sustav, VoIP