Model govornog trakta zasnovan na akustičko-mehaničko-električnim analogijama : magistarski rad - Gašparović, Darko (D. Gašparović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Ovaj rad daje pregled mogućnosti i primjer izrade modela govornog trakta zasnovanog na akustičko-mehaničko-električnim analogijama. U drugom poglavlju opisno je širenje akustičkog vala u otvorenom i zatvorenom (ograničenom) prostoru, te pojave koje prate širenje zvuka. Uzimajući u razmatranje te pojave, ukazuje se na kompleksnost problema kod izrade modela govornog trakta, analize i sinteze rasprostiranja akustičkog vala kroz govorni trakt. Treće poglavlje je pregled elektro-mehaničko-akustičkih analogija, te parametara i veličina koje se u njima pojavljuju. U četvrtom poglavlju prikazana je građa, anatomija govornog trakta i koji su njegovi dijelovi. Posrbno su istaknuti dijelovi vezani za stvaranje titraja zraka i nastajanje glasa. Širenje akustičkog vala u govornom traktu, te utjecaj gubitaka i zračenja opisano je u petom poglavlju ovog rada. Na kraju je dat pregled mogućnosti načina izrade modela govornog trakta te uloga generatora i modulatora u generiranju ljudskog glasa. U šestom poglavlju dat je i primjer izrade modela govornog trakta, za tri govornika, pomoću računalnih programa instaliranih na osobnom računalu. Ključne riječi • akustičko-mehaničko-električne analogije • govorni trakt • glasiljke • mehanički oscilator • modulacija • planarni valovodni model • simulacija