Model govornog trakta zasnovan na akustičko-mehaničko-električnim analogijama : magistarski rad - Gašparović, Darko; Fajt, Siniša (Zagreb : D. Gašparović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Ovaj rad daje pregled mogućnosti i primjer izrade modela govornog trakta zasnovanog na akustičko-mehaničko-električnim analogijama. U drugom poglavlju opisno je širenje akustičkog vala u otvorenom i zatvorenom (ograničenom) prostoru, te pojave koje prate širenje zvuka. Uzimajući u razmatranje te pojave, ukazuje se na kompleksnost problema kod izrade modela govornog trakta, analize i sinteze rasprostiranja akustičkog vala kroz govorni trakt. Treće poglavlje je pregled elektro-mehaničko-akustičkih analogija, te parametara i veličina koje se u njima pojavljuju. U četvrtom poglavlju prikazana je građa, anatomija govornog trakta i koji su njegovi dijelovi. Posrbno su istaknuti dijelovi vezani za stvaranje titraja zraka i nastajanje glasa. Širenje akustičkog vala u govornom traktu, te utjecaj gubitaka i zračenja opisano je u petom poglavlju ovog rada. Na kraju je dat pregled mogućnosti načina izrade modela govornog trakta te uloga generatora i modulatora u generiranju ljudskog glasa. U šestom poglavlju dat je i primjer izrade modela govornog trakta, za tri govornika, pomoću računalnih programa instaliranih na osobnom računalu. Ključne riječi • akustičko-mehaničko-električne analogije • govorni trakt • glasiljke • mehanički oscilator • modulacija • planarni valovodni model • simulacija
This thesis gives an overview of possibilities for building vocal tract based on acoustico-mechanical-electrical analogies with an example of In chapter No.2 propagation of acoustical wave is described, in open and closed space. Also, the effects which associate with sound propagation are described. Considering these effects, purport on complexity of making vocal tract models, propagation analysis and synthesis of acoustical wave through vocal tract. Chapter No.3 is an overview on electro-mechanical-acoustical analogies and parameters appears in them. Chapter No.4 shows the vocal tract build and anatomy, which are it's main parts and which part is responsable for oscilations of air and making voice. Acoustic wave propagation in vocal tract, loss influence and acoustic radiation is described in chapter No.5 At the end an overwiev of possible ways of making the vocal tract model and the role of generator and modulator in voice making process are given in chapter No.6. An example of vocal tract model making, for three speakers, on PC-based software are given. Ključne riječi na engleskom • acoustico-mechanical-electrical analogies • vocal tract • vocal cords • mechanical oscillator • modulation • planar waveguide model • simulation